Зберігання овочів в буртах (навальне зберігання)

Зберігання овочів в буртах (навальне зберігання)

Зберігання продукції в буртах – найпростіше рішення, яке не потребує особливих затрат. Призначено для зберігання різних овочів, але найкраще підходить для картоплі та цибулі. Головною перевагою такої системи є те, що на 1 м² можна розмістити набагато більше продукції в порівнянні з іншими варіантами.

Переваги зберігання продукції в буртах

Навальне зберігання вважається одним із самих популярних рішень в Україні. В першу чергу тому, що його легко організувати. До того ж таким методом зберігаються різні овочі, в тому числі картопля.

Що стосується переваг, то тут можна виділити наступне:

  • раціональне використання кожного квадратного метра;
  • можливість зберігання с/г продукції у великих кількостях;
  • підтримання оптимальної температури (причому однаковою по всьому об’єкту).

Але найголовніше – це мінімальні капітальні витрати. По-перше, тут не потрібні стелажні системи і спеціальна тара. По-друге, обладнання теж потрібно мінімум – досить встановити вентиляційні системи для створення оптимального мікроклімату. Завдяки цьому зберігання продукції навалом вважається доступним за вартістю рішенням.

Основні принципи навального зберігання

Для зберігання овочів таким способом потрібно дотримуватися цілого переліку нюансів. Спочатку дане приміщення ізолюється від зовнішнього середовища і утеплюється. Усередині об’єкту виділяють спеціальні відсіки, де планується зберігання с/г продукції.

Потім сховищі ділиться на кілька окремих приміщень. Їх кількість залежить від того, скільки видів і сортів овочів ви плануєте зберігати. Зрозуміло, в кожному відсіку повинен бути різний мікроклімат (оптимальний для конкретної с/г продукції).

Далі переходять до організації схеми для підтримки мікроклімату. Спеціально для цього встановлюється камера підготовки повітря. Через неї надходить свіжий повітряний потік, який попередньо нагрівається до потрібної температури і набуває оптимальної вологості. При необхідності ви можете коригувати ці параметри – спеціально для цього в камері є зволожувачі, нагрівачі, охолоджувачі.

Подача повітря в перфоровані канали здійснюється за рахунок напірних вентиляторів. Далі він надходить в вентиляцію, а через неї – в приміщення. Канали для навального зберігання зазвичай виготовляють з оцинкованої сталі, що робить їх довговічними. А якщо обмежений бюджет – тоді з дерева.

Також особливу увагу приділяють ефективності використання сховища. Адже це один з основних моментів. Спеціально для цього використовують щілинні підлоги, які розташовуються на каналах прокладених в підлозі. Це дозволяє:

  • збільшити обсяг закладки с/г продукції;
  • заощадити вільний простір;
  • забезпечити комфортні умови для пересування складської техніки.

Плюс таке рішення відмінно підходить для подачі повітряного потоку – проходячи через велику кількість овочів, він прекрасно їх вентилює. А видаляється повітряний потік через випускні клапани (або рециркуляційні, але в цьому випадку він вже змішується зі свіжим повітрям).

Щоб уникнути утворення конденсату в сховище встановлюються так звані розгінні вентилятори. Для кращої ефективності частина з них оснащується тенами.

Також встановлюється система, оснащена спеціальними датчиками. З її допомогою в кожному окремому приміщенні створюється оптимальний мікроклімат – причому в автоматичному режимі.

Розробка проекту для навального зберігання овочів

Компанія «Холод-Інжиніринг» пропонує свої послуги з облаштування вашого складу для зберігання с/г продукції. Наші фахівці розроблять проект з урахуванням всіх видів і сортів овочів, допоможуть підібрати оптимальне обладнання та виконають його монтаж на об’єкті. У підсумку ви отримаєте ефективне приміщення, де можете зберігати тонни картоплі, цибулі, буряка та інших овочів.

Якщо залишилися питання або хочете уточнити деякі моменти – проконсультуйтеся з нашими менеджерами в будь-який зручний час. Зв’язатися з нами можна за вказаними на сайті телефонами.