Технологія зберігання продукції

Технологія зберігання продукції

Овочі і фрукти – головне джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Лікарі рекомендують щодня включати їх в свій раціон, оскільки це позитивно впливає на наше здоров’я. Щоб задовольнити попит на овочі в осінньо-зимовий період, їх складають в спеціальному сховищі. Проблема в тому, що якщо це робити неправильно, то сільськогосподарська продукція просто зіпсується. А найголовніше – втратить майже всі корисні властивості. Щоб це виключити, повинна суворо дотримуватися технологія зберігання продукції. Причому для різних видів овочів і фруктів вона буде різною.

Навіщо це потрібно? Справа в тому, що навіть в зимово-весняний період у с / г продукції тривають процеси життєдіяльності, які безпосередньо впливають на її зовнішній вигляд, збереження і смакові якості. Зупинити їх не вийде, зате можна уповільнити. Як правило, найчастіше с/г продукція псується через різні грибкові та вірусні захворюваня. І якщо створити в приміщенні оптимальний мікроклімат з потрібною температурою і рівнем вологості – це допоможе мінімізувати втрати врожаю. Власне, спеціально для цього і розроблені технології зберігання сільськогосподарської продукції.

Технології зберігання продукції рослинництва

Клімат України дозволяє вирощувати безліч с/г культур. Причому – в солідних об’ємах. Але оскільки урожай збирається раз на рік, то він повинен зберігатися, поки не з’явиться нова продукція.

Для його збереження використовуються численні технології зберігання продукції рослинництва. Їх багато, але в цілому можна виділити 4 групи:

  1. Біоз. В даному випадку зберігання продуктів здійснюється в звичайному стані. Тобто, в них не пригнічують життєдіяльні процеси штучним методом. Мінус такого способу в тому, що довго зберігати с/г продукцію не вийде.
  2. Анабіоз. Тут вже життєдіяльні процеси сповільнюються або повністю зупиняються. Продукти охолоджують, заморожують, зневоднюють, засолюють або зацукровують (залежить від виду і сорту). Цей метод набув найбільшого поширення в Україні – в першу чергу завдяки низьким витратам і прекрасним результатам.
  3. Ценоанабіоз. В даному випадку продукти зберігають товарний вигляд завдяки корисним мікроорганізмам. Наприклад, таким способом здійснюється зберігання мочених плодів.
  4. Абіоз. Тут с/г продукцію стерилізують, тобто зберігають в «неживому» стані. Зазвичай застосовується обробка високою температурою (від 100 градусів і більше) або хімічними компонентами. Після цього продукти кладуть у спеціальну тару – щоб вони не заразилися мікроорганізмами ще раз.

Конкретна технологія зберігання рослинноїпродукції вибирається з урахуванням типу с/г культури. Адже зрозуміло, що овочі, ягоди, зерно зберігаються по-різному. По-перше, кожна продукція має різні властивості – щось псується швидше, а щось краще зберігається в звичайному вигляді. По-друге, продукти відрізняються за призначенням. Наприклад, ягоди можна їсти в природному вигляді, а ось пшеницю треба спочатку перемолоти.

Основні види сховищ

Оскільки для кожної с/г продукції потрібен різний мікроклімат, то зберігати весь урожай в універсальній камері заборонено. Втім, таких і не існує.

В цілому, сховища поділяються на 2 основні категорії: навальні та контейнери. Перші призначені для зберігання овочів навалом і розраховані на:

  • картоплю;
  • цибулю;
  • буряк.

В даному випадку вони зберігаються пошарово в кілька метрів (до 4,5 м), без використання будь-якої тари.

А в другому випадку зберігання продуктів здійснюється по 5-6 рядів у висоту. В середньому габарити контейнера становлять 1,2х1,5х1,2 м.

Якщо порівнювати обидва варіанти за ціною, то виграє навальне зберігання. Адже це саме бюджетне рішення. Зате в контейнерах можна зберігати будь-які овочі. А що стосується ефективності, то тут все залежить від того, наскільки правильно дотримуються основні вимоги.

Наприклад, якщо для зберігання використовуються контейнери, то вони повинні бути дорогими і якісними. Плюс необхідно правильно їх розставляти. Якщо не дотримуватися цієї вимоги – овочі зіпсуються через порушену циркуляції повітря.

Якщо плануєте зберігати в камері моркву, червоний буряк або капусту, то необхідно забезпечити високу вологість. Причому без зволожувачів, інакше вологи буде занадто багато, і в кінцевому рахунку з’явиться цвіль. Замість них в даному випадку встановлюють спеціальні повітроохолоджувачі. Так, це дороге обладнання, і на його покупку доведеться витратитися, зате в результаті в кінці терміну зберігання ви отримаєте якісну продукцію з мінімальним усиханням. Якщо ж встановити звичайне промислове обладнання, то це негативно позначиться на масі продуктів, яка може знизитися до 1/5 частини від загального обсягу.

Іншими словами, технологія зберігання плодоовочевої продукції підбирається в кожному конкретному випадку. І для цього потрібно враховувати вид і сорт овочів, обсяги продукції, термін зберігання і безліч інших нюансів.