X

Зберігання винограду

В останні роки в Україні все більше збільшується попит на камери зберігання винограду. І це не дивно, адже різниця в ціні на даний вид плодів в літній та осінньо-зимовий період відрізняється в кілька разів. Довгострокове зберігання винограду стає неймовірно рентабельним і вигідним інвестуванням для практичного підприємця-аграрія. 

Головним завданням довгострокового зберігання є збереження смакових якостей, товарного вигляду, належного вмісту вітамінів у винограді. На результати зберігання впливає ряд різних факторів, першим з яких, безумовно, є сам продукт, що закладається.

Результати досліджень показали, що найбільш сприятливо довгострокове зберігання позначається на пізніх сортах винограду, таких як Каталонії зимовий, Ташла, Тайфи рожевий, Мускат гамбурзький, Шабаш, Нимранг, Мускат олександрійський, Молдова, Агадаі. Це обумовлено високою лежкістю даних сортів, змістом дубильних, барвників і інших речовин поліфенольної групи, сумою вмісту цукру 16-20%, а так само тітрованих кислот 6 … 9г / 100см3. Так само не варто забувати про те, що до зберігання придатні тільки повністю дозрілі, не пошкоджені грона, з щільною шкіркою ягід і наявністю пруінового нальоту, який перешкоджає проникненню збудників хвороб і шкідників в тканини ягід, швидкому висиханню і гниттю ягід. Урожай з молодих кущів, а також урожай, отриманий в посушливу або перенасичену вологою погоду, зберігається гірше. Збір врожаю варто проводити тільки в суху погоду, тому що ягоди винограду мають властивість вбирати вологу, при цьому в них знижується вміст цукру, а м’якоть стає водянистою.

 

Існує кілька способів зберігання винограду:

У південних районах широко поширене зберігання винограду на кущах, на зелених і на сухих гребенях, підвішеним на дріт, а також в золі, в ящиках, в діжках і на стелажах. Але все вище перераховані способи, навіть при дотриманні необхідних температурних і вологісних параметрів, не забезпечать Вам збереження Вашого врожаю довше, ніж на 1 … 2 місяці. У промислових масштабах виноград зберігають в спеціально обладнаних холодильних камерах, а також в камерах з Регульованим Газовим Середовищем.

Ми пропонуємо устаткування, спеціальні камери схову, а також технологію, що допоможуть Вам зберегти врожай винограду протягом 5 і більше місяців.

Як уже згадувалося раніше, зберігання в камерах, оснащених обладнанням РГС, є одним з найнадійніших способів продовження терміну лежкості (для будь-яких продуктів). Але встановлення обладнання для отримання РГС не завжди виправдане, і рентабельне тільки для великих сховищ (≥ 5000 т), в той час як правильна технологія дозволить довгостроково зберігати виноград в камерах будь-якого обсягу.

Мабуть, найважливішою умовою збереження свіжого вигляду винограду є необхідність періодичної обробки камери сірчистим ангідридом з метою пригнічення розвитку фітопатогенної мікрофлори. Фумігацію сховища парами SO2 проводять за 2 тижні перед завантаженням продукту (5г сірки на 1 м³), після завантаження (2-3г на 1 м³) і в процесі зберігання (1г на 1 м³ поступово знижуючи регулярність з 1 разу / тиждень до 1 разу / місяць). При цьому необхідно враховувати, що поєднання сірчистого ангідриду з високою вологістю в сховище (рекомендоване значення 92-95%) є агресивним для металів середовищем і викликає їх корозію. Тому слід приділити належну увагу антикорозійному покриттю не тільки для обладнання, а й для поверхні теплоізоляційних матеріалів (сендвіч-панелей) у камері, добірних елементів (спец. планок), холодильних дверей і всієї фурнітури.

Залежно від бажаного терміну зберігання винограду допустима заміна обкурювання камер парами SO2 на метабісульфіт калію (при закритому способі упаковки). При цьому антисептик закладається в кожен ящик з виноградом відразу ж після збору і сортування. Виділення ангідриду з метабісульфіту калію дозволяє зберегти початкову засіяність ягід мікроорганізмами, а в комплексі з закритою упаковкою (спеціальні пакети з мікроперфорацією) захистити ягоди від зараження мікроорганізмами в процесі транспортування і подальшого зберігання в холодильних камерах.

Компанія «Холод-Інжиніринг» пропонує своїм клієнтам тільки високоякісне обладнання провідних світових фахівців у галузі зберігання плодів та овочів, серед якого:

  • Повітроохолоджувачі Kelvion (Чехія), оснащені епоксидним покриттям пластин та / або корпусом, виконаним з антикорозійних матеріалів;
  • Генератори автоматичної подачі сірчистого ангідриду в камери сховища Fruit Control Equipments (Італія);
  • Антисептики (метабісульфіт калію) Protecu Infruta S.A (Чілі).

Залежно від сортових характеристик. Для пізніх сортів винограду оптимальною температурою зберігання є -0,5 ⁰С. Відносну вологість підтримують на рівні 92-95%.

Результати досліджень показали, що при дотриманні даних параметрів виноград сорту Молдова, зібраний з дослідних і виробничих ділянок, незначно, але все ж поліпшив свої смакові якості (підвищилася цукристість ягід), став більш гармонійним в порівнянні з початковими характеристиками, показники харчової безпеки (за визначенням залишків пестицидів в ягодах) так само змінилися в кращу сторону. При цьому сумарні втрати при зберіганні тривалістю в 5 місяців (природні втрати маси, пов’язані з процесом дихання і випаровування, відходи і осипання ягід) склали 2,85 … 2,9%, а дегустаційна оцінка зросла на 0,2…0,5 бала в порівнянні з початковою.


Література: Болгарев П. Т. Сбор, сортировка, упаковка, перевозка и хранение столовых сортов винограда. — 2-е изд. — Симферополь, 1956; Коробкина 3. В. Хранение винограда. — Москва, 2002; Дженеев С. Ю. Хранение столового винограда в хозяйствах. — Москва, 1978; Криворот A.M. Хранение плодов: опыт и перспективы. – Минск: «Полибиг», 2001. – 215 с; Воробьева Т.Н., Малахов О.Н. Эколого-токсикологическое совершенствование производства и хранения столового винограда (исследования, разработки). – Краснодар: ООО «Просвещение-Юг», 2004. – 219 с.;  Агаев Н.А. Влияние некоторых подкормок микроэлементами на урожай и качество винограда // Агрохимия, 1983/9 – С. 66-67; Бахмулаева З.К. Витамины в винограде Дагестана // Виноделие и виноградарство. 2001/3. – С. 36-37; Дженеев С.Ю., Иванченко В.И., Модонкаева А.Э. и др. Технология длительного хранения винограда с применением искусственного охлаждения, регулируемой газовой среды и низкотемпературного замораживания. Рекомендации. – Ялта: ВНИИВиПП «Магарач», 1988. – 41 с.